نوار نقاله
نوار نقاله ها بنا به ویژگی های ذاتی مانند پیوستگی عملیات ، اقتصادی بودن ، ایمنی بالا ، قابلیت اعتماد ، تنوع و ظرفیت عملاً نامحدود ،جایگاه ویژه ای را در حمل مواد توده ای کسب کرده اند. نیاز به نیروی انسانی اندک و پایین بودن انرژی مورد نیاز برتری مهم نوار نقاله در مقایسه با سایر تجهیزات باربری است. در سالهای اخیر افزایش قابل توجه هزینه های عملیاتی ، این تجهیزات را در موقعیت ویژه ای قرار داده است. نوار نقاله می تواند مواد مختلف از مواد شیمیایی خیلی ریز و پودری گرفته ، تا قطعات بزرگ سنگ معدن ، زغال سنگ ، کنده های چوب و یا حتی مواد داغی مانند ماسه ریخته گری، کک و گندله سنگ آهن را حمل کند. پتانسیل باربری نوار نقاله ها بیش از نیازهای عملی است. این تجهیزات قادرند ساعت ها ، روزها و یا ماه ها بطور پیوسته و بدون اتلاف وقت کار کنند. این وسایل در دریافت مواد از یک یا چند موقعیت و تحویل به نقاط مختلف کارخانه ها بسیار انعطاف پذیرند، با ایمنی بسیار بالا کار می کنند و به پرسنل اندکی نیاز دارند. از دیگر قابلیت های این وسایل ، باربری در مسیرهای طولانی است. هر واحد از آنها می تواند در طول بیش از 10 کیلومتر عملیات باربری را انجام دهد و با به کارگیری مجموعه ای از آنها، باربری در طول های بالای 20 کیلومتر نیز امکان پذیر است.
بخش های مختلف نوار نقاله
نوار نقاله در ساده ترین شکل از یک جفت پولی تشکیل شده است که به یکی از آنها نیرو اعمال می شود و بین آنها یک نوار بی انتها کشیده شده است. این سیستم ساده برای باربری در مسافت های کوتاه طراحی شده است. لذا کابرد محدودی دارد. در مسافت های طولانی برای جلوگیری از شکم دادگی نوار ، قرقره هایی را در فواصل منظم نصب می کنند. قرقره ها معمولاً از سه رولیک تشکیل شده اند که رولیک های جانبی زاویه دار هستند و به سمت گودی نوار شیب دارند. نوار پایینی یا نوار بازگشت نیاز به نگه داری کمتری توسط قرقره ها دارد. در نتیجه تعداد قرقره های پایینی یا قرقره های بازگشت کمتر از قرقره های بالایی است. بخش محرکه معمولاً از یک موتور الکتریکی و یک جعبه دنده و کوپلینگ های مناسب برای جفت نمودن این دو قسمت تشکیل یافته است و ترجیحاً روی یک صفحه نصب می شود. این مجموعه روی شاسی نوار نقاله که در واقع تکیه گاه و تنظیم کننده قرقره ها ، پولی ها و بخش محرکه است متصل می شود. اجزاء مختلف نوار نقاله مانند پولی سر ، پولی دنباله ، قرقره های قوسی باربر ، قرقره های بازگشت ، قرقره های ضربه گیر ، شوت تغذیه ، دیواره های بارگیری جانبی ، شوت تخلیه ، در شکلها نشان داده شده است .
ترتیب های مختلف نوار نقاله
نوار نقاله می تواند مسیر حرکت متعددی داشته باشد . از این بین می توان مسیر افقی ، شیب دار سربالایی یا سرازیری با قوس های محدب و مقعر و یا ترکیب هایی از این حالات را نام برد. ترتیب های مختلف نقاله در شکل ها نشان داده شده اند .
نوار نقاله ها را می توان برای مسیرهای مختلف طراحی کرد. تنها عوامل محدود کننده مقاومت نوار ، شیب سربالایی و یا سرازیری و فضای موجود است .